marți, 27 august 2013

Bolile plantelor

        

          
      Bolile plantelor sunt grupate in două mari categorii.

1.- Boli infecţioase sau parazitare care sunt provocate de un agent fitopatogen. După natura acestui agent, bolile pot fi:  -viroidoze, produse de viroizi;
                    -viroze, cauzate de virusuri;
             Întâlnim mozaicul alb al gladiolelor, mozaicul castraveţilor, mozaicul frunzelor de lalea, dungarea albastră a lalelelor etc. 
                    -microplasmoze, produse de microplasme; Înverzirea plantelor
              -bacterioze, provocate de bacterii; La lalea intâlnim cancerul bacterian, mucegaiul cenuşiu, fuzarioza lalelelor; La Trandafir -cancerul coletului.
Pentru combaterea bacteriozei folosim: Champion, Alcupral, Funguran, Dithane M45, Bavistin, Rovral.
                    -micoze, determinate de ciuperci patogeni cum ar fi: pătarea brună a florilor, pătarea şi uscarea frunzelor, făinarea, rugina alba, putregaiul, etc. Aceste micoze se tratează cu: Dithane M 45, Captadin, Folpan, Systhane 0,1%, Rubigan, Benlate, Derosal, Metoben, Topsin NF 44, Topsin M 70. Produse biologice pentru putregaiuri: Trichodex 25 WD.
2.-Boli neinfecţioase, neparazitare sau fiziologice în care tulburările sunt produse de factori interni sau externi.

Principalele modificări structurale sau anatomomorfologice produse de agenţi patogeni plantelor sunt urmatoarele:

Mozaicul. -este un caz particular de pătare foliară caracterizat prin alternanţă de pete de culoare verde mai închis cu verde mai deschis, verde gălbui sau galbenă. Apar frecvent in cazul virozelor. Acesta poate fi combatut cu: Dithane M45, Polyram DF, Combi, Captadin.

Cloroze sau ingălbeniri ale unor organe care în mod obişnuit sunt verzi. Acestea pot avea etilogii diferite; în cazul clorozei parazitare petele de decolorare sunt progresive.

Necrozele reprezintă porţiuni de ţesut necrozat de dimensiuni variabile, ca urmare a atacului agenţilor patogeni sau datorită acţiunii unor factori fizici sau chimici.

Antracnozele sunt necroze adâncite, cufundate in substrat, delimitate sau nu de chenar. În dreptul petalelor se formeaza fructificaţiile ciupercilor.

Ciuruirile este o fază avansată de pătare foliară urmată de necroză şi apoi desprinderea ţesutului mortificat.

Putrezirile  reprezintă dezorganizări profunde ale ţesuturilor care se transforma intr-o masa moale, în cazul putrezirii umede sau într-o masa tare în cazul putrezirii uscate.
Pentru combaterea putregaiului putem folosi : Dithane M45, Polyram, Systane C, Rovral, Ronilan, Sumilex.
La putregaiul cenuşiu combaterea se face cu: Rovral, Ronilan, Sumilex.
În cazul putregaiului  galben al bulbilor de zambilă tratamentul se face prin scufundarea bulbilor in soluţie de fungicide: Polyram, Bavistin, Dithane, Topsin, Metoben.

Mumificaţiile   constituie un caz particular de putregai frecvent întâlnite la fructele pomilor fructiferi şi care evolueaza de la un putregai umed la unul uscat, caracterizat prin zbârcirea, uscarea şi screlozarea fructelor.

Ofilirea (veştejirea). Se manifesta prin pierderea turgescenţei unor organe sau plantei intregi. Ofilirea pot avea cauze parazitare sau fiziologice, cum ar fi lipsa apei din sol, călduri excesive, ofilirile patologice sunt ireversibile.

Deformarile de organe sunt simptome care se caracterizează printr-o alterare a formei şi se manifestă prin răsuciri, încreţiri, băşicări, asimetrie.

Nanismul se manifestă prin reducerea în dimensiuni a tuturor organismelor plantei. Este un caz particular de atrofiere care cuprinde plante intreagă.

Hipertrofii se caracterizează printr-o creştere în dimensiuni a unui organ sau ţesut, ca urmare a înmulţirii celulelor uneori putand să apară organe noi.

Distrugeri de organe. Simptomul apare în cazul dezvoltarii agentului patogen în organele atacate, iar distrugerile pot fi totale sau partiale.

Înlocuiri de organe.Simptomul se manifestă prin înlocuirea unui organ al plantei cu un organ al agentului patogen (sclerot).

Eflorescenţa sau gazonul reprezintă un puf fin de culoare albă, cenuşie sau violacee, format din fructificaţiile asexuate ale ciupercii, în dreptul petelor de pe organele atacate, la bolile care poartă denumirea de mane.

Făinarea este simptomul specific bolilor cu acelaşi nume, cauzate de ciuperci ectoparazite care se dezvoltă pe organele aeriene ale plantelor printr-o pâslă albă-cenuşie, apoi pulverulentă cu sau făra puncte brune- negricioase.
                            Făinarea trandafirului se tratează cu Metoben, Topsin, Karatane, Saprol, Systane, Mirage.
                           Pentru combaterea făinarii la liliac folosim: Schavit, Bavistin, Benlate, Karathane.
                           La făinarea hortensiei aplicam cu: Topsin, Metoben, Bavistin, Tilct, Mirage.
                           Făinarea frunzei de Begonia tratam cu : Afugan, Karathane,Nimrod.

Pustule, sori sunt aglomerari de spori la bolile numite rugini. Se cercetează la acest simptom; forma pustulelor, culoarea, dispunerea, dacă pustulele sunt sau nu acoperite de epiderma, modul de rupere al epidermei, dacă sunt izolate sau confluiente, aspectul suprafeţei.
                            Pentru combaterea ruginii folosim: Polyram combi, Polyram DF, Bumber, Tilt.
                            La rugina Trandafirului putem folosi : Saprol, Systane, Mirage, Schavit, Polyram.
                             Rugina zambilelor se trataează cu Plantvax, Topsan 100.