miercuri, 28 aprilie 2010

Combaterea buruienilor

Una dintre cele mai importante operaţiuni este combaterea buruienilor.Datorită seminţelor de buruieni instalarea este peste tot ,acestea pot apărea orcând afectând aspectul gazonului Există două categorii de buruieni, dicotiledonate şi monocotiledonate. Acestea pot fi combătute mecanic şi chimic.
Combaterea mecanică este de două feluri: plivit şi cosit. Plivitul constă în îndepărtarea manuală a fiecărei buruieni. Se poate realiza prin smulgere. Cositul (respectiv tunderea) ajută în foarte mare măsură la combaterea buruienilor întrucât acestea nu sunt lăsate nici să formeze seminţe, nici să depună substanţe de rezervă, ca atare se epuizează şi dispar. Cosirile repetate şi plivitul elimină din primul an Settaria care odată cu instalarea unui gazon nu mai găseşte condiţii de încolţir şi graminneele perene care se înmulţesc şi prin seminţe şi prin organe subterane (cum este cazul lui Sorghum halepense).
Cu cat instalarea gazonului s-a facut mai rapid, cu atât există şanse mai puţine pentru instalarea speciilor nedorite.
Dicotiledonatele se combat foarte uşor prin erbicidare.A. MOISUC si col. (2001) recomandă ca in cazul in care in al doilea an după semanat mai apar specii dicotiledonate erbicidarea să se efectueze în prima jumatate a lunii aprilie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu