vineri, 23 aprilie 2010

Pregătirea terenului şi a patului germinativ

Semănatul gazonului într-un teren bine pregătit duce la reusita acestuia. Pregatirea terenului se efectuează pe o adancime cuprinsă intre 12-20 cm ceea ce facilitează şi incorporarea ingraşămintelor şi a amendamentelor (E. MARROTTE, 2002).
Având în vedere că sămânţa gramineelor este mică, prelucrarea trebuie făcută în cele mai bune condiţii si la momentul optim. Pentru buna pregătire a terenului există foarte multe utilaje (motocultoare,freze rotative etc) care se folosesc în funcţie de sol, de umiditatea lui, şi de momentul efectuării în timp a lucrării.
După arătura de toamna, primavara se mai execută o serie de lucrări de pregătire a patului germinativ de exemplu cu sapa rotativă în agregat cu tăvălugul.
După curăţirea terenului şi nivelarea primară se împrăştie mraniţa, alculându-se 4-5 kg/m2 şi de asemenea superfosfat 3 kg/100 m2 şi sare potasică 2 kg/100m2 cu o împrăştiere cât mai uniformă;
- se sapă (cu hârleţul) toamna, când umiditatea este optimă la 15-22 cm cât mai uniform şi cu o bună încorporare a îngrăşămintelor. Este bine să se mărunţească bulgării pentru ca în primăvară să nu se creeze denivelări;
- primăvara, imediat ce se poate intra pe teren se mai administrează 1 cg/m2 mraniţă şi / sau 2-3 kg/100 m2de azotat de amoniu. Se greblează foarte atent pentru a se şi nivela perfect terenul, (bulgării au fost distruşi în timpui iernii de îngheţurile şi dezgheţurile repetate solul fiind practic foarte bine mărunţit). După aceasta terenul se tasează prin tăvălugire sau se bate cu o scândură.
În urma acestei operaţii terenul trebuie să fie perfect nivelat, în caz că există denivelări aceste se îndreaptă cu grebla şi se tasează din nou. Acum terenul este pregătit pentru semănat.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu