joi, 22 aprilie 2010

TIPURI DE GAZON



Multipla utilizare a ierbii pentru gazon face să existe mari diferenţe, pretenţiile pe care oamenii le au faţă de speciile componente duce ca tipurile de gazon să fie multiple.
Agrement sau ornament, jocuri sportive foarte diferite, intrebuinţări multiple fac ca să existe variate cerinţe faţă de iarbă şi implicit variate specii şi soiuri cât şi diverse tehnologii de înfiinţare şi întreţinere.
O primă categorie de întinderi ocupate cu ierburi sunt pajiştile care sunt de fapt, strămoşii gazonului şi care se întreţin uşor, cu o coasă la sfărşitul primăverii şi alta la începutul toamnei. Pe pajişti există specii de graminee ca: Lolium perene, Festuca sp., Poa sp., etc. cât şi o serie de flori, in general mărunte (Bellis perenis, o serie de liliacee, etc).
Peluzele sunt o altă etapă în evoluţia gazonului. Ele sunt frecvent răspândite şi în general alcătuite din plante rustice rezistente la călcat şi care nu sunt pretenţioase la expoziţie. În principal în alcătuirea lor intră reprezentanţi a trei genuri de graminee şi anume:

--Festuca -produce un covor vegetal fin, cu perenitate bună, rezistenţă medie la călcare;
are o durată relativ mare de viaţă. Prezintă o mare varietate de specii cu o mare homeostazie genetică.

- Poa - plantă perenă care dă un covor vegetal rezistent la călcare ,un aspect mai grosier, se instalează mai incet şi are un număr impresionant de specii.

- Lolium – plantă perena cu o instalare şi o creştere rapidă, rezistenţă relativ bună la călcare, dă un covor destul de fin, dar are o perenitate mai scăzută. Din soiurile acestei specii se pot face foarte multe combinaţii. Aceste peluze sunt optime pentru activităţi pe teritorii mai mari în aer liber şi au avantajul că sunt relativ uşor de întreţinut. Prezintă dezavantajul perenităţii mai reduse.

Când speciile şi soiurile sunt ameliorate şi peluza este de cea mai bună calitate avem de a face cu gazonul.
Exista mai multe tipuri de gazon. Alegerea speciilor şi soiurilor, pentru tipul de gazon pe care urmărim să-l obţinem trebuie să se facă şi în funcţie de sol (structură, textură. pH, fertilitate), expoziţie (caracteristicile sunt diferite pentru expoziţia nordică faţă de cea sudică), posibilitate de întreţinere.
Alegerea speciilor de graminee care compun gazonul se realizeaza in functie de destinaţia dorită: ornament, agrement, sport sau special.

Gazonul ornamental este destinat amenajării parcurilor şi grădinilor, calitatea esenţială a acestuia este legată de aspectul dat de densitatea covorului vegetal, al fineţii şi culorii foliajului. Acest gazon este special făcut pentru „plăcerea ochiului" nefiind corespunzător unui trafic intens.

www.projardin.ro/gazon.htm





Gazonul de agrement este destinat gradinilor de amatori si parcurilor publice, mai putin circulate, aspectul ramane o calitate importanta dar nu determinanta. Întrucat apar şi alte exigente cauzate de dorinţa proprietarului. Pentru acest tip de gazon de mare importanţă este alegerea unor soiuri la care predominanta sa fie culoarea foliajului, in timp ce fineţea frunzelor ocupă un loc secundar, deoarece conteaza impresia optica pe care o creaza.
J. BROKES (1992) este de părere că în cazul acestui tip de gazon instalarea si menţinerea trebuie sa se faca relativ comod, pentru că mediul nu poate fi modificat profund, iar covorul vegetal trebuie sa corespunda solului, să suporte un trafic lejer şi să fie adaptat metodelor de intreţinere mai puţin pretenţioase.



Gazonul pentru spaţii verzi publice. Acesta situat în spaţiul public suportă un trafic destul de intens. Circulaţia este foarte intensă primăvara când încălzirea vremii determina plimbarile oamenilor in aer liber. Vara, aceasta scade pentru că lumea vine cu şezlonguri pentru a sta la soare, iar toamna sunt din nou dese plimbările. în general încălţămintea cu care se calcă acest gazon este uşoară rar apărând şi tocuri cui.


Gazonul de sport este destinat suprafeţelor pe care se desfăşoară diferite activităţi sportive. Cum există foarte diferite sporturi (tenis. fotbal, rugbi, hochei, curse hipice, golf), există evident, şi o mare varietate de gazoane. Acestea trebuie să fie rezistente la trafic intens şi foarte intens, de scurtă durată, urmat de perioadele de refacere, funcţie de ritmul de jocuri.
Excesul de urmiditate, gerul si umbra accentueaza si accelereaza degradarea gazonului. Covorul vegetal trebuie sa fie adaptat tipului de sport pe care-l suporta, intrucat fotbalul, rugbyul, hocheiul sau cursele hipice necesita tipuri de gazon extrem de diverse (J DUJARDIN. J).




www.fcslovanliberec.cz/img/stadion/stadion-1-big.jpg

Pentru acest gazon este important ca frunzele sa aibă un foliaj mediu spre grosier iar in ce priveşte culoarea aceasta poate avea orice nuanţă, se practica de asemenea semănatul in benzi alternative cu nuanţe diferite de culoare (terenurile de fotbal).

Gazonul de fixare sau de taluz. Deşi poartă numele de gazon acestea sunt de fapt, înierbări în alcătuirea amestecurilor intră şi forme mai rustice şi uneori şi leguminoase. Astfel de amestecuri sunt folosite pentru borduri, taluzul autostrăzilor sau uneori chiar pe pistele de schi. Intreţinerea este limitată şi necesită ori o mecanizare costisitoare (taluzul autostrăzilor), ori o întreţinere manuală şi mai costisitoare. (Al. MOISUC si colaboratorii, 2001).
G. ARNAL (1981) aprecia ca gazonul de fixare are ca principal scop asigurarea unei acoperiri stabile si de lungă durată a porţiunilor de teren supuse eroziunii. Acest tip de gazon se instalează pe marginile autostrazilor, a taluzurilor diverselor canale sau a căilor ferate.

Gazoanele speciale . Astfel de gazoane sunt: gazonul pentru terenuri umbrite, gazonul pentru terenuri sărăturate, gazonul de protecţie împotriva eroziunii eoliene cât şi amestecurile pentru spaţiile floristice ornamentale.
Gazonul pentru zone umbrite are in vedere asigurarea unui covor vegetal de bună calitate in areale unde vegetaţia lemnoasă proiectează umbra o periodă mare de timp (ANNETTH HUBER, H. SCHUTZ, 1997).



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu